Aktuelnosti

"Dječija nedjelja."

01.10.2018. SARAJEVO

U okviru obilježavanja Dječije nedjelje u našoj školi su održane radionice i igre bez granica za učenike sedmog razreda u organizaciji predstavnika JU Terapijska zajednica KS "Kampus". Cilj radionica je da učenici kroz diskusiju i igranje uloga steknu znanja i razviju vještine koje će im pomoći da se odupru negativnom pritisku vršnjaka. Igre bez granica su uključivale aktivnosti vezane za razvijanje timskog rada i saradnje među učenicima. Zahvaljujemo se organizatorima navedene ustanove što su odabrali našu školu kao jednog od učesnika u navedenim aktivnostima."Priredba za prvačiće u Kulturno- sportskom centru Ilidža."

04.09.2018. SARAJEVO

4.9.2018. godine sa početkom u 14.00 sati, održana je priredba za prvačiće u Kulturno- sportskom centru Ilidža, u organizaciji Općine Ilidža. Tom prilikom je načelnik Općine Ilidža, prof.dr. Senaid Memić, podijelio svim đacima prvacima ruksake i školski pribor. Zahvaljujemo se načelniku na divnim poklonima i toplim riječima upućenim za uspješan početak nove školske godine."Završna konferencija u okviru projekta Erasmus+ Parent's corner."

12.03.2018. SARAJEVO

Završna konferencija u okviru projekta Erasmus+ Parent's corner održana je u hotelu Hollywood na Ilidži. Organizator konferencije i vođa cjelokupnog projekta je bila OŠ Aleksa Šantić. Projekat, u sklopu kojeg su se predstavljale dobre prakse rada, je trajao tri godine, a naša škola je bila jedna od 6 osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine koje su bile uključene u isti. Čast nam je što smo i mi bili dio ove prelijepe priče."Obilježavanje Dana ružičastih majica u Devetoj osnovnoj školi."

28.02.2018. SARAJEVO

Tokom mjeseca februara u JU „Deveta osnovna škola“ Rakovica realizovan je veliki broj aktivnosti u cilju obilježavanja Dana ružičastih majica (Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja) i jačanja kompetencija učenika za rješavanje konflikata mirnim putem. Aktivnosti u sklopu projekta su planirale i realizovale nastavnice Batistuti Alena, Osmanagić Anela i pedagogica škole Opanković Amina. Održane su radionice i predavanja za učenike VI – IX razreda, učenici su na temu „Trend je biti frend“ radili likovne i literarne radove a u cjelokupni proces je uključena i predstavnica V Policijske uprave Ilidža, Šljivić Mira, koja je za učenike šestog razreda održala predavanje na temu „Vršnjačko nasilje“. Mnogobrojnim aktivnostima su obuhvaćeni svi uzrasti učenika koji pohađaju nastavu u Devetoj osnovnoj školi. Na završnoj manifestaciji, koju smo organizovali u našoj školi, prezentirane su sve aktivnosti koje su realizovane tokom mjeseca februara a učenicima/učesnicima projekta su dodijeljene zahvalnice."Posjeta tima za procjenu kvaliteta okruženja za učenje."

19.10.2017. SARAJEVO

19.10.2017. godine Tim za procjenu kvaliteta okruženja za učenje je posjetio i našu školu. Sastanku su prisustvovali direktorica škole, pedagogica škole, socijalna radnica škole, nastavnici, predstavnici Vijeća roditelja, predstavnici Vijeća učenika, roditelji i članovi Tima za procjenu kvaliteta okruženja za učenje ispred Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i organizacije Save the children. Tom prilikom su, na osnovu razgovora sa svim prisutnim članovima, doneseni određeni zaključci i formirani prijedlozi za unapređenje rada sa učenicima i pružanje dodatne podrške učenicima sa posebnim potrebama."Predavanje o sigurnosti djece u saobraćaju za učenike prvog razreda."

10.10.-12.10.2017. SARAJEVO

U periodu od 10.10.-12.10.2017. godine predstavnica IV PU Ilidža Mira Šljivić je održala predavanje o sigurnosti djece u saobraćaju za učenike prvog razreda. Tom prilikom, učenici su na praktičnim primjerima usvojili nova znanja iz oblasti saobraćaja, koja će im biti od velike koristi na putu od kuće do škole. Sa velikim oduševljenjem i interesovanjem učenici su aktivno učestvovali u razgovoru o saobraćaju. Zahvaljujemo se policajki Miri sto je i ove godine pripremila i realizovala predavanje za naše najmlađe učenike.PROJEKAT "Gradim svoj svijet-svijet prijateljstva"

3.10.- 6.10.2017. SARAJEVO

U periodu od 3.10. - 6.10.2017. godine, učenici IX razreda naše škole su učestvovali u projektu "Gradim svoj svijet-svijet prijateljstva", u sklopu obilježavanja Dječije nedjelje. Organizatori navedenog projekta su bili Asocijacija socijalnih radnika KS i Terapijska zajednica Kampus KS. Projekat je trajao tri dana a učenici su aktivno učestvovali u edukativnim, sportskim i kreativnim radionicama.ČAS U PRIRODI UČENIKA III RAZREDA

21.11.2016 SARAJEVO

21.11.2016. godine, učenici III-1 i III-2, su sa učiteljicama iskoristili lijepo vrijeme i održali čas Tjelesnog odgoja u prirodi. Uz šetnju, vježbu i sunce, koje nas neštedimice obasipa posljednjih dana, naučili su više i proširili znanje iz Moje okoline, o reljefu i ravnicama.

"TAKMIČENJE IZ MATEMATIKE"

07.04.2017. SARAJEVO

07.04.2017. godine održano je Kantonalno takmičenje iz matematike. Našu školu je predstavljala učenica sedmog razreda Berina Karić, koja je zauzela 6. mjesto i time se plasirala na Federalno takmičenje. Čestitamo Berini i nastavniku Esatu Jukiću."KROS"

31.03.2017. SARAJEVO

Učenici „Devete osnovne škole“ koji su učestvovali u uličnoj trci „Amer Ćenanović“ 31.03.2017.godine na Ilidži su postigli zapažene rezultate. 2. mjesto u konkurenciji dječaka osnovnih škola sa općine Ilidža osvojio je Edin Smajić"21. SAOBRAĆAJNO OBRAZOVNO TAKMIČENJE"

29.04.2017 SARAJEVO

21. saobraćajno obrazovno takmičenje učenika osnovnih škola Kantona Sarajevo održano je 29.04.2017. godine u sportskoj dvorani OŠ "Porodica Ef. Ramić" u Semizovcu. Našu školu su predstavljali sljedeći učenici: Kadrić Hana, Čustović Ilma, Kadrić Mirza I Ratković Eldin. Nakon provjere znanja iz poznavanja saobraćaja, te praktičnog dijela - vožnja na pripremljenom poligonu naši učenici su ostvarili sljedeće rezultate:
Općinski nivo:
1. mjesto Ratković Eldin - dječaci
2. mjesto Kadrić Mirza - dječaci
2. mjesto Kadrić Hana - djevojčice
3. mjesto Čustovic Ilma – djevojčice
Ekipno 1. Mjesto na Općini Ilidža
Kantonalni nivo:
1. mjesto Ratković Eldin - dječaci
2. mjesto Kadrić Mirza - dječaci
3. mjesto Kadrić Hana – djevojčice
Ekipno 1. Mjesto na Kantonu Sarajevo
Učenici Ratković Eldin, Kadrić Mirza i Kadrić Hana su svojim plasmanom na Kantonalnom nivou stekli pravo učešća na Državnom takmičenju kao predstavnici Kantona Sarajevo. Učenike je pripremao nastavnik Emir Glavinić. Čestitamo učenicima i nastavniku.